14 Haziran 2014



TV FİLMLERİ ÜSTÜNE

Yaygın anlayış ve üretimde, sinema sanatını sinema salonları için yapılan filmler temsil eder.

Fakat tüm dünyada ve televizyonların yaygınlaşmasından sonra, sinema salonlarında oynamayan ve sadece TV kanallarında gösterilen TV filmleri de yapılmaya başlandı.  

Genel olarak (popüler filmlerin dışında!) sinema salonları için yapılan her filmi kendi çapında “sinema sanatı” açısından değerlendirmek gerekir. Fakat TV (hatta DVD sektörü) için yapılan filmlerin böyle bir iddiaları yoktur.

TV filmlerini, sinema salonu vizyonunu tamamlayıp, TV kanallarında gösterilen filmlerle karıştırmamak gerekir. Güncel olarak, geceleri TV kanallarımızda oynayan filmlerin hepsi, çoğunluğu ABD’de olmak üzere, gelişmiş Batı ülkelerinde üretilen TV filmleridir.

Bu ülkelerde, TV filmleri sektörü de oldukça büyük bir sektördür.  Bu filmler genellikle Pay-TV kanalları tarafından yapılır veya yaptırılır. Hatta bazıları ABD içinde küçük bazı salon zincirlerinde de gösterilir. Batı ülkelerinde TV filmleri genç sinemacılar için bir okul gibidir.

Drama açısından, sinema ve Tv filmleri arasından bazı küçük farklar vardır. Bunlar dramatik unsurlardan çok, yapılacak filmin gösterim biçimi ve seyirci ile ilgilidir.

-          TV filmleri genellikle, TV seyircisi gözetilerek, daha dar kadro ile ve daha düşük bütçelidir. 
-          Şüphesiz düşük bütçeli sinema filmleri de vardır. Fakat TV filmleri hem düşük bütçeli hem de geniş TV seyircisi gözetilerek yapılır.


Ülkemizde TV filmlerinin düzenli yapılmamasının birkaç nedeni var;

1-    TV kanalları 80-90 dakikalık bu filmlere TV dizilerinin bir bölümü kadar bile para ayırmamaktadır.
2-    TV Kanalları bu filmlerin mülkiyetinin hem kendisinde olmasını istemekte, hem başlangıçta hem de gösterim sonunda düzenli para ödememektedir. Dolasıyla bu tür yapımlar, aracı yapımcılar için düşük kar marjlı, cazip olmayan, hatta risklidir.
3-    TV kanallarımız, aslında TV filmleri yapmaya eğilimli olmalarına rağmen yapamamaktadırlar. Bunun asıl nedeni reklamcılar ve seyirciye edindirilen alışkanlıktır. Çünkü TV seyircileri periyodik dizilere fazla alışmıştır. Reklamcılar da garanti gördüğü dizilere reklam vermekte, riskli yerlere(!) reklam vermek istememektedirler.

Ülkemizde TV kanalları ve aracı yapımcılar zaman zaman, düzenli bir TV filmleri kuşağı oluşturmak için işe girişmiş fakat birkaç film sonunda geri çekilmiştir. Bunun nedeni ülkemizde hala TV filmi dramasının ne olduğunu her iki tarafın da pek kavrayamamış olmasıdır. Çünkü taraflar (TV kanalları, Yapımcılar, hatta senaristler!) çoğunluk düşük bütçeli sinema filmi ile TV filmini birbirine karıştırmaktadır.  Şimdilerde TRT de TV filmi yapmaya soyundu. Umarım bir kez daha aynı yanlışlar tekrarlanmaz.

Hüseyin Kuzu


NOT : Bu yazı, yazarı ve alındığı yayın yeri belirtilerek, dileyen herkes tarafından, ticari kullanmamak koşuluyla, izinsiz olarak yayınlanabilir veya bir kısmı alıntılanabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder